geluk Nederlanders

Nederland in top 5 gelukkigste landen

Geluk lijkt voor velen zo gewoon. Wanneer men echter kampt met verlies, rouw, depressie of angstaanvallen is dit minder vanzelfsprekend. Toch komen wij uit het jaarlijkse geluksonderzoek van de Verenigde Naties als nummer 5 naar voren. Dat betekent dat we een punt zijn gestegen ten opzichte vna vorig jaar. Over het algemeen zijn Nederlanders dus erg gelukkig!

Klagen hoort bij onze cultuur

Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven, Erasmus Universiteit Rotterdam, ligt klagen in onze aard. “Nederlanders lijden aan cultuurpessimisme. We zoomen te veel in op dingen die niet goed gaan, terwijl deze lijst aantoont dat we gelukkiger zijn dan ooit.” Volgens Veenhoven maakt keuzevrijheid gelukkig. “We gaan ervandoor als het ons niet bevalt. We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt”, aldus Veenhoven tegen AD.

Volgens Veenhoven zijn we verantwoordelijk voor ons eigen geluk en voeren we vaak direct acties uit als iets ons in de weg staat om gelukkig te worden. Vaak kan een mental coach daar goed bij helpen, maar toch voelt men zelf al erg goed aan wat goed voelt en wat niet.

Gelukkiger in de zomer

In Nederland kan het erg veel regenen en is het, vooral in de wintermaanden, erg koud. Dit heeft direct invloed op de gemoedstoestand. Veel mensen worden vrolijker en gelukkiger wanneer de zon gaat schijnen en de wintermaanden plaatsmaken voor de eerste lentedagen. Ga vaker naar buiten om van de zon te genieten. Dit heeft niet alleen invloed op uw gemoedstoestand, door direct zonlicht kan het lichaam ook vitamine D aanmaken. Zorg ervoor dat de handen en het gezicht minimaal 15 minuten lang ‘bloot’ zijn. Dit is namelijk de tijd die het lichaam nodig heeft om de dagelijkse hoeveelheid vitamine D aan te maken.

Gezonde levensstijl

Veel vaker gaat men naar de sportschool en niet alleen meer in de eerste weken van het jaar. Door te sporten, maakt het lichaam bepaalde gelukshormonen aan. Deze zijn tevens al snel waar te nemen, gezien men na een workout vaak een voldaan gevoel hebben. Daarnaast letten steeds meer Nederlanders op gezonde voeding, wat direct invloed heeft op de gezondheid en daarmee ook de mate van gelukkig zijn. U heeft uw geluk vaak zelf in de hand.

Berichten gemaakt 17

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven