smartphoneverslaving

Smartphone verslaving direct invloed op slaap

Het smartphonegebruik is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarbij is ook de kwaliteit van de slaap van de gemiddelde Nederlander sterk gedaald. Het blauwe licht dat wordt veroorzaakt door de smartphone, heeft direct invloed op de biologische klok en zorgt voor een lage afgifte van melatonine, een slaaphormoon.

Gebruik smartphone analyseren

Tegenwoordig kan men met zowel Apple smartphones als Android smartphones het gebruik van een smartphone analyseren. Hierbij wordt bijgehouden hoeveel uur en minuten gebruik gemaakt wordt van de telefoon en welke apps het meest zijn gebruikt. Vervolgens kan men ook een limiet op bepaalde applicaties instellen, om zo de schermtijd te reduceren.

Tips verbeteren van de slaap

De kwaliteit van slapen is in Nederland erg laag. Om de kwaliteit omhoog te krijgen, is het belangrijk een aantal stappen te doorlopen. Slaapspecialisten raden aan om de telefoon niet mee te nemen in de slaapkamer. Dit heeft niet alleen direct invloed op de slaap, maar ook op de relatie met uw partner.

Tevens is het aan te raden verduisterende raamdecoratie, zoals een rolgordijn op maat, te plaatsen. Zonlicht heeft direct invloed op uw slaap, gezien dit de biologische klok beïnvloedt.

Daarnaast is het slapen met een raam open of met luchtfilter in de ruimte aan te raden. Het lichaam moet afkoelen alvorens u in slaap valt. Met een dik dekbed of pyjama is het voor het lichaam lastiger om af te koelen, wat resulteert in een lagere kwaliteit van uw slaap.

Als laatste kunt u kijken naar het interieur. Kleuren en geuren hebben indirect invloed op uw gemoedstoestand. Blauw, grijs en paars hebben een rustgevende werking. Geel, oranje en rood wekken juist energie op. Denk hieraan wanneer u de slaapkamer in gaat richten. Ook geur kan u helpen bij het in slaap vallen. Lavendel, munt en ecalyptus bieden een rustgevende werking.

Onderzoeken in slaapcentrum

Mochten deze tips u niet helpen, neem dan contact op met een slaapcentrum. De specialisten analyseren u tijdens uw gehele slaap, waarna mogelijk problemen met uw gezondheid geconstateerd kunnen worden. Slik geen slaappillen die niet zijn voorgeschreven door uw (huis)arts.

Berichten gemaakt 17

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven