scooter helm verplicht

Vanaf juni boete voor scooterrijders zonder helm

Onlangs schreven wij een artikel over scooters op de rijbaan in Amsterdam. Vanaf april 2019 werd het namelijk verplicht gesteld dat bestuurders van scooters en brommers moesten uitwijken naar de rijbaan om zo de veiligheid van fietsers in de stad te beschermen.

Scooterhelm vanaf heden verplicht

Doordat bestuurders van snorfietsen op de rijbaan moeten rijden, is het verplicht om een scooterhelm te dragen om zo de eigen veiligheid te waarborgen. In de afgelopen twee maanden zijn veel tests gedaan, waaronder het toevoegen van nieuwe wegmarkeringen en het plaatsen van verkeersborden met symbolen. Zo weet de snorfietser exact waar wel en niet gereden mag worden.

Wie vanaf juni 2019 wel gebruik maakt van de rijbaan maar geen scooterhelm draagt, riskeert een boete van maar liefst 95 euro. Deze boete is ingevoerd omdat de meeste snorfietsers de aanpassing binnen het verkeer niet volgden. De gemeente Amsterdam hoopt dat door het invoeren van deze boete meer snorfietsers respect hebben voor de nieuwe verkeersregels.

Waarom deze maatregel?

Al in 2017 is toestemming gegeven om snorfietsers van het fietspas naar de rijbaan te verplaatsen. Dit omdat het aantal scooters Amsterdam onveilig maakt. Waar in 2008 nog 11.000 scooterrijders waren, zijn dit er in 2018 al 35.000. Het aantal fietsers en snorfietsers op dezelfde, smalle fietspaden laten rijden werd in de afgelopen jaren steeds onveiliger en zorgde voor veel ongelukken.

Scooterhelm voor u en uw medereiziger

Veel eigenaren van scooters zijn dus verplicht om een scooterhelm te dragen. Dit geldt echter niet alleen voor u, maar ook voor uw medereiziger. Wanneer u een helm draagt, maar de medereiziger zonder bescherming met u meerijdt, riskeert u nog steeds een boete. U bent namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van uw medereiziger. Zorg daarom dus dat u altijd een extra helm in uw laadruimte hebt of dat de medereiziger een eigen scooterhelm bezit.

Berichten gemaakt 17

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven